Friday, March 6, 2009

Eesti mängufilmide top 10

1. Röövlirahnu Martin
Filmi loojad: Manfred Vainokivi
Tähtsamad osatäitjad: Madis Ollikainen, Ott Sepp
Film esilinastus Eesti kinodes 24. veebruaril 2005.

See on lugu kohanemisraskustega poisist Martinist, kes kolib emaga elama uude kohta. Martinil on komme alatasa kõikvõimalikesse jamadesse sattuda ja just viimasel koolipäeval, kui ema talle südamele paneb, et ta vähemalt täna ühtki pahandust ei teeks, läheb kõik valesti. Martinile meeldib koolidirektori tütar Marta, aga tüdruk meeldib ka kooli kõige popimale poisile Kevinile, kellel on uhke roller. Viimases hädas tuleb Martinile appi riukalik võlurkass Nitram, kes toob kaasa uusi seiklusi.

2. Veepomm paksle kõutsile
Filmi loojad: Artur Talvik,Gatis Upmalis ja Uldis Jancis
Tähtsamad osatäitjad: Baiba Broka, Undīne Vīksna
Film esilinastus 19. märtsil 2004.

Südamlik lastefilm kahest õest, kes peavad vanemate äraolekul kurja tädiga hakkama saama. Sellistel puhkudel on mõistagi abiks veepommid, mis võivad muuta isegi kõige rangemate täiskasvanute seisukohti näiteks koeravõtmise küsimustes.

3. Nukitsamees
Filmi loojad: Helle Karis, Egert Soll, Anna-Liisa Kurve, Ülari Kirsipuu
Tähtsamad osatäitjad: Egert Soll, Anna-Liisa Kurve, Ülari Kirsipuu
Film valmis 1981

"Nukitsamees" on lugu sellest, kuidas Kusti ja Iti metsas marjul olles ära eksivad. Metsamoor leiab lapsed ja viib nad endale koju ja paneb tööle – Kusti ja Iti peavad sigu toitma, hagu ja vett tassima, peenraid kitkuma ja väikest Nukitsameest hoidma. Metsamoori majakeses elavad veel ta pojad Mõhk ja Tölpa ning vanaätt.

Lõpuks õnnestub Kustil ja Itil vanamoori juurest põgeneda. Nad võtavad Nukitsamehe endaga kaasa. Kusti ja Iti vanemad võtavad Nukitsamehe enese juurde. Väike metsaelanik harjub uue eluga, saab nimeks Ants ja läheb koos teiste lastega kooli.

4. Stiilipidu
Filmi loojad: Mait mäekivi
Tähtsamad osatäitjad: Maarja Jakobson, Anne Reemann, Evelin Pang.
Film esilinastus kinodes 15. aprill 2005

"Stiilipidu" on humoorikas draama kolmest ettevõtlikust naisest, mis keskendub naise vaatepunktile, tunnetele ja eneseleidmisele lähisuhetes ning tänapäeva ühiskonnas.

5. Klass
Filmi loojad: Ilmar Raag, Kristjan-Jaak Nuudi, Eva-Maria Gramakovski, Riina Sildos
Tähtsamad osatäitjad: Lauri Pedaja, Pärt Uusberg, Vallo Kirs, Paula Solvak, Riina Ries
Valmis 2007 aastal.

Ühte linnakooli tuleb uus õpilane Kaspar. Ta on muhe sell, kes hakkab kõigile meeldima. Kaspari äkitselt kasvav populaarsus kõigutab aga klassi liidri, Andrese positsiooni ning kahe õpilase vaheline konflikt ei ole kaugel. Konflikt tulebki, kui Kaspar astub Joosepi, klassi nohiku kaitseks välja, mis Andresele sugugi ei meeldi.Samuti on Andresele vastukarva klassi populaarsema tüdruku Thea huvi Kaspari vastu.

6. Ruudi
Filmi loojad: Aare Toikka, Aarne Mägi, Rein Kotov, Toomas Hõrak, Piret Tibbo-Hudgins
Tähtsamad osatäitjad: Paul-Oskar Soe, Juta Altmets, Katariina Lauk
Film valmis aastal 2006.

Väike Ruudi (Paul Oskar Soe), maailma suurim viikingifänn, elab Saaremaal ja on oma eluga täitsa rahul. Tema ema Karmen on politseinik, isa neil ei ole ja siiani pole Ruudi temast ka erilist puudust tundnud. Ühel päeval saab isa puudumisest Ruudile siiski suur mure. Kuressaare laadal teeb nimelt lõbusõitu ütlemata uhke viikingilaev, aga lapsed lastakse laeva pardale vaid isadega koos. Üksiminekuks on Ruudi lihtsalt liiga väike ja emal pole aega.

7. Kuhu põgenevad hinged
Filmi loojad: Aidi Vallik, Mait Mäekivi, Liina Keevallik, Anneli Ahven
Tähtsamad osatäitjad: Ragne Veensalu, Lenna Kuurmaa, Andres Lõo
Film valmis aastal 2007

15–aastase Anni (Ragne Veensalu) ema ootab oma uuelt mehelt last. Ann tunneb, et ema on ta maha jätnud ning tema üksindus muutub armukadeduseks veel sündimata venna vastu. Meeleheites pöördub ta satanistide poole, et lapse sünd ära needa. Kuigi Ann sellesse ei usu ja võtab seda kui mängu, avastatakse vastsündinul ravimatu südamerike. Lisaks tekib tema ellu vastuoluline sõbranna, satanist Maya (Lenna Kuurmaa).

8. Nimed marmortahvlil
Filmi looja: Elmo Nüganen
Tähtsamad osatäitjad: Priit Võigemast, Alo Kõrve, Hele Kõre
Valmis aastal 2002.

Aasta 1918. Euroopa kaardile on sündinud uus riik – Eesti Wabariik.
Sõdurite kõrval asuvad selle nimel võitlusse ka koolinoored, kaitstes oma maad ja aateid. Paraku on vabadusel kõrge hind. Saavad nad tasuks armastuse, isamaa või jäävad neist mälestuseks vaid nimed marmortahvlil?

9. Sügisball
Filmi looja: Veiko Õunpuu
Tähtsamad osatäitjad: Rain Tolk, Juhan Ulfsak, Mirtel Pohla, Taavi Eelmaa, Tiina Tauraite, Maarja Jakobson, Sulevi Peltola.
Film esilinastus 14. september 2007.

Üksluise eluga vanapoiss, meestejuuksur August Kask kiindub väikesesse tüdrukusse, tollele lähendes aga süüdistatakse teda pedofiilias. Üksikema Laura vaatab telekast „Ogalinde” ja tõrjub meeste lähenemiskatseid, kuna ei suuda neid usaldada. Arhitekt Maurer mõtleb inimkonna heaolu peale, on aga unustanud oma enese naise, kes omakorda otsib lohutust shveitser Theo juurest. Theo meeldib naistele, kuid madala sotsiaalse staatuse tõttu ei võeta teda tõsiselt. Filmi relvadeks on empaatiavõime ja must huumor.

10. Viimne Reliikvia
Filmi loojad: Eduard Bornhöhe, Arvo Valton, Grigori Kromanov.
Tähtsamad osatäitjad: Ingrida Andrina, Aleksandr Goloborodko, Elsa Radzina, Eve Kivi, Raivo Trass, Karl Kalkun.
Film valmis aastal 1969.

Põnevust, romantikat ja mõnusta muusikat. Ed. Bornhöhe romaani "Pirita kloostri viimased päevad" ainetel. Film Gabrieli ja Agnese romantilisest armastusest ning Gabrieli võitlusest vabaduse ja õigluse eest.

No comments: